Het effect van stoppen met roken

Zelfs als je maar enkele uren stopt met roken, heeft het al effect. Na slechts 20 minuten zijn de effecten al merkbaar, met name lichamelijk.

Effecten van stoppen met roken

effecten stoppen met rokenAls je 20 minuten niet rookt, zal je hartslag en bloeddruk dalen. De behoefte aan een sigaret is mogelijk aanwezig maar er zijn dus al positieve lichamelijke verschillen.

Na 1 dag niet roken begint je lichaam zich al te reinigen. Met name de longen beginnen zich te reinigen. Vaak gaat dit gepaard met hoesten. Je hoest dan met name slijm op. De koolstofmonoxide die voorkomt in tabak is dan uit je lichaam verdwenen. Deze fase is voor rokers moeilijk. De eerste dagen zijn vaak niet makkelijk. Maar je lichaam is zichzelf grondig aan het reinigen.

Als je 2 dagen niet hebt gerookt, is alle nicotine uit je lichaam verdwenen. Veel rokers vinden deze fase het moeilijkste omdat ze trek krijgen in nicotine.

Op dag 3 zul je merken dat je veel meer energie hebt. Je ruikvermogen verbetererd en je krijgt meer smaak. Mede doordat voedsel lekkerder is, gaan sommige mensen dan meer eten. Het is dus een goed idee om te letten op je eetpatroon.

Na enkele weken en maanden

Na 2 tot 12 weken zijn je longen veel sterker. Ook zal de bloedsomloop duidelijk verbeteren. Lichamelijk zul je je een heel stuk beter voelen.

Na de eerste maand zonder tabak heb je veel meer conditie en kan je lichamelijk meer. Als je voor het stoppen 5 kilometer kon wandelen, dan kan je in deze fase misschien wel 10 kilometer wandelen, met dezelfde inspanning.

Een jaren niet roken

Na 1 jaar is het risico op hart- en vaatziektes met 50% afgenomen. Het risico dat je als roker loopt op andere ziektes neemt in deze fase ook enorm af.

Na 5 jaar heb je even veel kans op een beroerte als iemand die niet rookt. Alleen dit is al een hele goede aanleiding om te stoppen met roken.

Als je 10 jaar niet hebt gerookt is de kans op longkanker met 50% afgenomen. Ook is de kans dat je andere vormen van kanker krijgt kleiner.

Rook je al 15 jaar niet meer? Dan is de kans dat je een hart- en vaatziekte oploopt gelijk aan die van iemand die niet rookt.

Langdurig maar zeer belonend proces

Stoppen met roken loont al na 20 minuten. Maar voordat je lichaam volledig is herstelt en je even gezond bent als iemand die niet rookt, ben je 15 jaar verder. Het is meer dan de moeite waard om te stoppen met roken. De kans dat je als roker een beroerte, kanker of vaatziekte oploopt is relatief groot. Rokers sterven over het algemeen ook veel jonger. Stop ermee, je zult je snel beter voelen en gezonder oud worden.